Τρίτη 8 Απριλίου 2008

ΔΙΚΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2008 δικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου το μέλος της Επταμελούς Γραμματείας του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Κώστας Βολιώτης μετά από μήνυση του Δημάρχου Βόλου κ. Αλέκου Βούλγαρη για συκοφαντική δυσφήμιση.
Και όλα αυτά γιατί;;;


Με δελτίο τύπου την Τρίτη 3-4-07 η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καλούσε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας να πάρει δείγματα από λύματα που έτρεχαν (από το Δεκέμβριο του 2006) στον χείμαρρο Ξηριά, δίπλα από το βιολογικό καθαρισμό του Βόλου, για να μπορέσουν οι πολίτες να εμπιστευτούν τα αποτελέσματα και αν αποδειχθεί ότι υπάρχει ρύπανση από τα απόβλητα αυτά, να επιβληθούν κυρώσεις. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλ. Βούλγαρης και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ δήλωνε (σύμφωνα με δημοσιεύματα της Τρίτης 17 Απριλίου 2007) ότι τα λύματα που χύνονται στον Ξηριά είναι μέσα στα όρια, δεν έχουν προκαλέσει ρύπανση και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας ζήτησε τότε από το διαπιστευμένο ιδιωτικό εργαστήριο του κ. Αλ. Γούναρη να κάνει ανάλυση των νερών του χειμάρρου Ξηριά, κοντά στις εκβολές του βιολογικού καθαρισμού. Τα δείγματα, σύμφωνα με τον κ. Γούναρη, ελήφθησαν από τη γέφυρα του Ξηριά στις 16-4-2007. Το βράδυ της Τετάρτης 18 Απριλίου 2007 παραδόθηκαν επισήμως τα αποτελέσματα των μετρήσεων και έδειξαν τεράστιες ποσότητες από κολοβακτηριοειδή. Συγκεκριμένα έδειξαν 370.000 ολικά κολοβακτηριοειδή, 175.000 Ε.Coli και 160.000 εντερόκοκκους. Ας σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί θα ήταν πολύ υψηλότεροι ακριβώς στην έξοδο του βιολογικού καθαρισμού στον Ξηριά. (σ.σ Οι τιμές αυτές επιβεβαιώθηκαν και με μετρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ, που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο την Τρίτη 26-4-07)
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας έδωσε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 19-4-2007, για να ενημερωθούν οι πολίτες για το πρόβλημα που υπάρχει, ώστε να προσέξουν για να μην υπάρξουν κίνδυνοι για την υγεία τους. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ» την Τρίτη 17-4-07 οι λουόμενοι στην πλαζ «Πλάκες» αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας και κατέφυγαν στους γιατρούς. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Κ. Βολιώτης δήλωσε ότι υπήρξε «απόκρυψη της πραγματικότητας» και «σκόπιμη απόκρυψη επιβαρυντικών στοιχείων» γεγονός που αποτέλεσε αφορμή για τη μήνυση του κ. Δημάρχου.
Αυτά είναι τα γεγονότα. Πιστεύουμε ότι μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος είναι ο ένοχος της παραπάνω ιστορίας. Ας σημειωθεί ότι οι ένοχοι της καταστροφής του περιβάλλοντος, που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, δεν έχουν δικαστεί ακόμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: