Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Ένα θέμα που θα έπρεπε να μας προβληματίζει σοβαρά είναι η έκταση και ο τρόπος χρήσης της κινητής τηλεφωνίας. Ζούμε σε μια εποχή που έχει πολύ μεγάλη σημασία η επικοινωνία και έχουμε μια αλματώδη ανάπτυξη νέων μορφών επικοινωνίας όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο.
Η επικοινωνία των ανθρώπων βεβαίως είναι καλό πράγμα. Πρέπει όμως να προσεχτούν ορισμένα ζητήματα σχετικά με την επέκταση της κινητής τηλεφωνίας.
Ένα θέμα είναι οι κεραίες. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιχειρούν να στήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δίκτυο κεραιών, δηλώνοντας ότι έτσι θα εξυπηρετούν καλύτερα τους πελάτες τους και οι κεραίες έτσι θα έχουν χαμηλές εκπομπές ακτινοβολιών (όσο πιο πολλές και διεσπαρμένες είναι). Σήμερα, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία στην Ελλάδα, οι κεραίες δεν πρέπει να εγκαθίστανται σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από σχολεία, νοσοκομεία κλπ.
Όμως το ζήτημα που προκύπτει εδώ είναι ότι για άλλη μια φορά δεν ακολουθούμε την αρχή της πρόληψης. Θα έπρεπε ανεξάρτητες έρευνες να αποδείξουν ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν βλάπτουν κι έπειτα να εγκατασταθούν σε κατοικημένες περιοχές. Γύρω από το θέμα αυτό υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επηρεασμού των ερευνητών κα των ερευνητικών ιδρυμάτων από ενδιαφερόμενες εταιρείες,. Πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι μια έρευνα για τις επιπτώσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, όταν χρηματοδοτείται από μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας; ʼρα, οι όποιες έρευνες θα πρέπει να γίνονται από ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα και ερευνητές που δεν θα εξαρτώνται με κανέναν τρόπο από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Μέχρι λοιπόν να αποδειχτεί από ανεξάρτητες έρευνες ότι οι κεραίες δεν βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων, δεν θα πρέπει να εγκαθίστανται σε κατοικημένες περιοχές, εάν θέλουμε να ακολουθήσουμε την αρχή της πρόληψης. Ειδάλλως, υλοποιείται ένα πείραμα με άγνωστες συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων.
Τα ίδια λίγο πολύ ισχύουν και για τα ίδια τα κινητά τηλέφωνα. Κι εδώ υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες κλπ. Επίσημο όριο ακτινοβολίας ενός κινητού τηλεφώνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οριστεί το 2 W ανά Kg μάζας μυϊκού ιστού (ο λεγόμενος δείκτης SAR- στις ΗΠΑ το επιτρεπόμενο όριο είναι μικρότερο, 1,6 W). Κανονικά ο δείκτης SAR ενός κινητού θα έπρεπε να υπάρχει στη συσκευασία και στις διαφημίσεις κάθε τηλεφώνου, μαζί με επεξήγηση του τι ακριβώς είναι, όπως γίνεται με τα τσιγάρα που υπάρχει η προειδοποίηση στο πακέτο. Σημειώνουμε γι’ άλλη μια φορά ότι τα επίσημα όρια είναι σχετικά, αποτελούν προϊόν πολιτικής διαπραγμάτευσης. Οι οικολογικές και καταναλωτικές οργανώσεις ζητάνε πολύ μικρότερα όρια κατά κανόνα.. Γενικά πάντως, ο δείκτης αυτός δείχνει την ακτινοβολία όταν χρησιμοποιούμε το κινητό κολλημένο στο αυτί μας. Όσο απομακρύνεται το τηλέφωνο από το αυτί, τόσο καλύτερα, η ακτινοβολία είναι υποπολλαπλάσια, ενώ μειώνεται ακόμη περισσότερο, όταν χρησιμοποιούμε hands-free (ακουστικά με καλώδιο) ή ανοιχτή ακρόαση. Λέγεται ότι το blue tooth επίσης μειώνει πολύ την ακτινοβολία. Καλό είναι επίσης να αποφεύγουμε τη χρήση του τηλεφώνου όταν το σήμα είναι χαμηλό. Προτιμότερο είναι ακόμη να χρησιμοποιούμε τα γραπτά μηνύματα SMS.
Αυτά είναι μερικές προφυλάξεις που μπορούμε να παίρνουμε, χωρίς να καταδικάζουμε τις νέες τεχνολογίες, αλλά σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις της. Ευθύνη βέβαια πρωτίστως των επιστημόνων, των εταιρειών, του κράτους είναι να παράγουν προϊόντα που δεν βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία και να ενημερώνουν πλήρως τους πολίτες για τον τρόπο χρήσης των όποιων προϊόντων ώστε να μην έχουν πρόβλημα. Επειδή όμως δεν μπορούμε να αφηνόμαστε στην καλή θέληση και τη συνείδηση της κοινωνικής ευθύνης όλων αυτών (κράτους, εταιρειών, επιστημόνων), καλό είναι να ψάχνουμε πολύ πριν αγοράσουμε οτιδήποτε: Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία μας, πώς παράγεται, πού παράγεται και κάτω από ποιες συνθήκες (συμφωνούμε π.χ. με τις συνθήκες εργασίας σε ορισμένα εργοστάσια της Ασίας με τις 12ωρες βάρδιες, τους εργάτες που πληρώνονται με 1 ευρώ το πολύ κοκ;).

Σ.Σ. Για να βρείτε το δείκτη SAR (ακτινοβολίας) του κινητού σας ή του κινητού που θέλετε να αγοράστε, μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της εταιρείας (αν και δεν είναι σίγουρο ότι όλες οι εταιρείες θα δείχνουν τα στοιχεία αυτά) ή σε κάποιες ιστοσελίδες με καταλόγους ακτινοβολίας κινητών από διάφορες εταιρείες, όπως http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=47297
Το κείμενο είναι του
Φώτη Ποντικάκη,Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων
και δημοσιεύθηκε στο
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=4495

Δεν υπάρχουν σχόλια: