Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα στις 26.11.2011 στην Δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας εκδήλωση με θέμα: «Το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ και παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Βαρνάβας Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας καβάλας κ Κροκίδης, οι βουλευτές του Νομού Καβάλας κ.Εμινίδης και κ Παπουτσής (οι άλλοι δύο αν και προσκλήθηκαν δεν παρέστησαν) και εκπρόσωποι των κομμάτων ( ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ , ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ). Τα υπόλοιπα κόμματα αν και προσκλήθηκαν δεν παρέστησαν.
Τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ εκπροσώπησε ο Πασχαλίδης Γιώργος, Περιφερειακός Συντονιστής ΑΜΘ και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ τόσο για το ΕΣΥ όσο και γενικότερα για την υγεία του πληθυσμού, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή τόσο για την Ελληνική οικονομία όσο και τους κατοίκους αυτής της χώρας.
Συνοπτικά οι θέσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ συνίστανται σε προτάσεις για :
1)Άμεση αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών σίτισης και στέγασης των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας
2) Συνεχής διαβούλευση των φορέων υγείας με βάση το θεμελιώδες ερώτημα Για ποιον και γιατί «θεραπεύεται» ο «ασθενής».
3) ΕΣΥ αποκεντρωμένο και αυτοδιαχειριζόμενο με την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Ενιαίου Ταμείου Υγείας.
4) Αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και επέκταση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
5) Ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους σφαλισμένους και ελεύθερη πρόσβαση στο ΕΣΥ από όλους του κατοίκους της χώρας και τους μετανάστες με άμεση καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας.
6) Όλα τα στελέχη των φορέων υγείας να επιλέγονται από το ΑΣΕΠ.
7) Κατάργηση των νόμων που επιβάλουν την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων από το καρτέλ των φαρμακευτικών εταιρειών. Συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας.
Αναλυτικότερα δε:
Α) ΠΡΟΛΗΨΗ
Άμεση αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών σε σίτιση και στέγαση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.
Αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και επέκταση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
Μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών.
Στροφή στις πράσινες πόλεις με παράλληλη προώθηση της πεζής μετακίνησης, της χρήσης των ποδηλάτων και των Μέσων μαζικής μεταφοράς.
Αυστηρή εφαρμογή του ΚΟΚ στις πόλεις και στις εθνικές οδούς για περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων. Αλλαγές στον ΚΟΚ για τους ποδηλάτες, θέσπιση αστικών ζωνών των 30 χ.μ.
Ενίσχυση Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του πληθυσμού από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα σχολεία , και τα Κέντρα Υγείας σε ζητήματα πρόληψης και διατροφής, χρήσης του ποδήλατου.
Μεγαλύτερη έμφαση στην απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
Απαγόρευση ανθυγιεινών τροφίμων στα σχολικά κυλικεία.
Προώθηση του μητρικού θηλασμού.
Περισσότερη και ποιο έγκυρη ενημέρωση του κοινού από τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ για θέματα υγείας και πρόληψης ιδιαίτερα σε θέματα όπως έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όπου απουσιάζει μέχρι σήμερα το κράτος.
Ένταξη των εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών στο εκπαιδευτικό σύστημα και στο σύστημα υγείας.
Β) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
1. Ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς εξαίρεση
2. Διαχωρισμός του κλάδου υγείας από τους κλάδους πρόνοιας και συνταξιοδότησης
Γ) ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
1. Αποκεντρωμένο και αυτοδιαχειριζόμενο ΕΣΥ με τη συμμετοχή των Δήμων και του ενιαίου Ταμείου Υγείας.
2. Ηλεκτρονική κάρτα υγείας για όλους και ελεύθερη πρόσβαση με συμβολικό τίμημα στα νοσοκομεία από όλους τους κατοίκους και τους μετανάστες. Επίσης καθιέρωση της δωρεάν πρόσβασης για τους ανασφαλίστους στα τμήματα επειγόντων περιστατικών ΤΕΠ
3. Ελεύθερη επιλογή γιατρού από όλους τους ασφαλισμένους με αμοιβή του γιατρού κατά πράξη και περίπτωση
4. Μηχανοργάνωση και διαφάνεια σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας
5. Όλα τα στελέχη των φορέων υγείας να επιλέγονται από το ΑΣΕΠ
6. Λειτουργική και αποδοτική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ. Όχι στις αδικαιολόγητες λογιστικού τύπου συγχωνεύεις Νοσοκομείων
7. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Δεχόμαστε μόνο την αλληλοσυμπλήρωση ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα όπου υπάρχουν ελλείψεις
Δ) ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ
1. Συνεχής διαβούλευση με την κοινωνία και όλους τους φορείς υγείας με το ερώτημα για ποιον και γιατί «θεραπεύεται» ο «ασθενής»;
2. Άμεση κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που κατοχυρώνει την υποχρεωτική υπερκοστολόγηση (καρτέλ φαρμάκου) . Οι γιατροί να συνταγογραφούν την φαρμακευτική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, και η επιλογή να γίνεται με μειοδοτικό διαγωνισμό από τα ασφαλιστικά ταμεία ανάμεσα στα εγκεκριμένα σκευάσματα.
3. Πλήρης μηχανοργάνωση των Ιατρικών φακέλων των ασθενών, της αναγραφής των συνταγών και των εξετάσεων των ασθενών. Έτσι θα μπει μια τάξη στα οικονομικά και επιπλέον από οικολογικής άποψης θα μειωθεί και το χαρτί που μέχρι τώρα καταναλώνουμε για όλα αυτά. Μιλούμε όμως για πραγματική ηλεκτρονική συνταγογράφηση και όχι, όπως τώρα, που οι συνταγές και τα χαρτιά για να γίνουν οι διάφορες εξετάσεις εκτυπώνονται σε χαρτί από τον υπολογιστή του ιατρού αντί να στέλνονται ηλεκτρονικά στο φαρμακείο ή μεταξύ των Ιατρών. Με την πλήρη μηχανοργάνωση θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος και θα μειωθεί και η πολυφαρμακία.
4. Τα φάρμακα να χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού.
5. Να υπάρχει ελεύθερη συνταγογράφηση. Δηλαδή ότι και οι Ιατροί οι οποίοι δεν θα μπορέσουν ή δεν θα θελήσουν να μπουν στον ΕΟΠΥΥ θα έχουν δικαίωμα να γράφουν σε ηλεκτρονική συνταγή τα φάρμακα ή τις εξετάσεις που χρειάζονται οι ασθενείς τους ώστε οι ασθενείς τους να παίρνουν τα φάρμακα τους ή να κάνουν τις εξετάσεις τους πληρώνοντας μόνο την συμμετοχή που αναλογεί στον ασθενή. Η ελεύθερη συνταγογράφηση θα είναι καλή για τους Ασθενείς, γιατί θα αυξηθούν οι επιλογές τους ενώ θα μειωθούνε οι ουρές στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ.
6. Αποθάρρυνση της υπερκατανάλωσης φαρμάκων και ιδιαίτερα αντιβιοτικών
7. Να δημιουργηθεί ένα σύγχρονος, διαφανής και αποτελεσματικός μηχανισμός προμηθειών, που θα εξασφαλίζει το χαμηλότερο κόστος, δηλαδή τις πραγματικές τιμές της αγοράς, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην τροφοδοσία των νοσηλευτικών μονάδων
8. Διεκδίκηση από Ε.Ε. του κόστους περίθαλψης των μεταναστών που κατά κανόνα είναι ανασφάλιστοι.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου