Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΩΝ Δ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Καβάλα 3 Αυγούστου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ:
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΚΑΒΑΛΑΣ




ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ;

Στις 1 Αυγούστου 2009 μετά από καταγγελίες μέλους της Οικολογικής Κίνησης Καβάλας από την Ν Πέραμο Καβάλας, κλιμάκιο των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ της Πολιτικής Κίνησης Καβάλας, επισκέφθηκε τον παράνομο χώρο εναπόθεσης βοθρολυμάτων του Δήμου Ελευθερών Καβάλας, που βρίσκεται πίσω από το πρώην «Συσκευαστήριο Κουρτίδη».
Εκεί διαπιστώθηκε ότι υπήρχε διαμορφωμένη ανοικτή χωμάτινη δεξαμενή μέσα στην οποία αδειάζουν Δημοτικά και Ιδιωτικά οχήματα εκκενώσεως βόθρων το περιεχόμενό τους.
Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στον χώρο παρατηρήσαμε τέσσερα βυτιοφόρα (1 του Δήμου Ελευθερών και 3 ιδιωτικά) τα οποία άδειασαν το περιεχόμενό τους. Ο ένας μάλιστα οδηγός όταν αντιλήφθηκε ότι καταγράφαμε με κάμερα την παρουσία του είχε το θράσος να μας βρίσει κιόλας.
Η εν λόγω χωματερή έχει στην άκρη της διαμορφωμένο αυλάκι (προφανώς από υπηρεσίες του Δήμου Ελευθερών) με σκοπό αυτή να υπερχειλίζει σε υποκείμενο ρέμα.
Λίγο πιο κάτω το ρέμα αυτό σχηματίζει νέα χωμάτινη δεξαμενή λυμάτων σε απόσταση 10 μέτρων από την Εγνατία οδό και κοντά στην οποία βρίσκεται σωλήνας άντλησης (προφανώς για να ποτισθεί παρακείμενος ελαιώνας). Αλήθεια σε πιο τραπέζι καταλήγουν αυτές οι ελιές;
Στην ίδια χωμάτινη δεξαμενή παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν περίπου 10 χοίροι οι οποίοι έπιναν και «πλατσούριζαν» μέσα στα λύματα. Αλήθεια σε ποια ταβέρνα θα καταλήξουν αυτοί οι χοίροι;

Ακολουθώντας το αυλάκι που δημιούργησαν τα υπερχειλίζοντα λύματα, καταλήξαμε στο εγκιβωτισμένο κανάλι που υπάρχει στην είσοδο της Ν Περάμου Καβάλας, το οποίο (μαζί με τα λύματα) καταλήγει στην θάλασσα.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ακριβώς στο σημείο που έπεφταν τα λύματα στην θάλασσα, έπαιζαν δύο παιδιά, ανυποψίαστα για τα επικίνδυνα νερά με τα οποία έπαιζαν.
Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι λίγα μέτρα πιο πέρα έχει τοποθετηθεί η γαλάζια σημαία της Ν Περάμου, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας πρόκειται να εγκαινιάσει υψηλόβαθμο στέλεχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας τις προσεχείς ημέρες.
Περισσότερες φωτογραφίες για όλα τα παραπάνω υπάρχουν στο
http://oikologoiprasinoikavalas.blogspot.com/
Ο δήμαρχος Ελευθερών πριν από περίπου μία εβδομάδα αποκάλεσε συκοφάντες αυτούς που ισχυρίζονται ότι συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις στην Ν Πέραμο Καβάλας.
Την ημέρα δε της αυτοψίας μας, σε παρέμβασή μας σε ραδιοφωνική εκπομπή όπου μιλούσε ο Δήμαρχος Ελευθερών, μας δήλωσε ότι «εφόσον πίνουν και τα ζώα σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα»

Άλλωστε όπως συμπλήρωσε, «ούτε ο Νομάρχης δεν το απαγόρεψε».

Σας ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ- Πολιτική Κίνηση Καβάλας, θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνουν τέτοια πράγματα το έτος 2009 και πολίτες να κολυμπούν εν αγνοία τους μέσα υπερχειλίσεις βοθρολυμάτων.

Επειδή στην περίπτωση αυτή υπάρχει μία πληθώρα παρανομιών (παράνομη λειτουργία χώρου εναπόθεσης βοθρολυμάτων-παράνομη απόρριψη βοθρολυμάτων-μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα-μόλυνση της θάλασσας-έκθεση σε πιθανή μόλυνση τις παρακείμενες του εγκιβωτισμένου χειμάρρου κατοικίες-έκθεση σε πιθανή μόλυνση των λουομένων στην ευρύτερη περιοχή του σημείου απόληξης του εν λόγω χειμμάρου- παραπλάνηση των πολιτών με την τοποθέτηση της Γαλάζιας Σημαίας πλησίον του χειμμάρου-έκθεση σε δυσφήμιση της περιοχής από την διατήρηση της κατάστασης και της τόσο πασιφανούς έκθεσής της στα μάτια των διερχόμενων-πιθανή συνέργεια πλήθους αιρετών αλλά και δημοσίων υπαλλήλων που ενώ γνωρίζουν τι συμβαίνει δεν παίρνουν προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα),

καλούμε τους αρμόδιους φορείς ως πρώτα μέτρα:

1) Να τοποθετήσουν απαγορευτικές της κολύμβησης πινακίδες για την προστασία των λουομένων.
2) Να τοποθετήσουν ενημερωτικές πινακίδες κατά μήκος του εγκιβωτισμένου χειμμάρου για την προστασία των περιοίκων
3) Να απομακρύνουν την Γαλάζια Σημαία από το σημείο στο οποίο τοποθετήθηκε.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ακόμη και μετά την μελλοντική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ελευθερών, για αρκετό χρονικό διάστημα θα πρέπει τα παραπάνω μέτρα να διατηρηθούν μέχρις ότου γίνει οριστική αποκατάσταση των υφιστάμενων παράνομων βοθροδεξαμενών και γίνουν επαναλαμβανόμενες μετρήσεις για την ποιότητα των υδάτων (υπόγειων και θαλάσσιων)

Εμείς από την πλευρά μας ήδη έχουμε ενημερώσει την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας και τον Αντινομάρχη κ Πασχαλίδη.

Επιπλέον συντάσσουμε υπόμνημα για το Ευρωκοινοβούλιο, τον Συνήγορο του πολίτη, την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και την Επιτροπή Απονομής της Γαλάζιας σημαίας.

Καλούμε επίσης τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κολυμπούν στην συγκεκριμένη περιοχή της Ν Περάμου Καβάλας.

Καλούμε τους γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά τους να παίζουν με τα νερά του συγκεκριμένου χειμάρρου.

Για όσους έχουν αμφιβολία για όλα τα παραπάνω είμαστε στην διάθεσή τους για μία εκδρομή περιπάτου στην περιοχή.


Εκπρόσωπος τύπου τηλ: 6979945323

Δεν υπάρχουν σχόλια: