Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΣΑΜΠΟΥΑΝ

Ανησυχία για τα φθαλικάΧημικά από λοσιόν και σαμπουάν ανιχνεύονται στον οργανισμό των βρεφών
Ορισμένα βρεφικά σαμπουάν δεν ξεπλένονται ποτέ τελείως...


Φθαλικά άλατα, ουσίες που χρησιμοποιούνται σε πολλά καλυντικά, αλλά έχουν κατηγορηθεί για αναπτυξιακά και αναπαραγωγικά προβλήματα, ανιχνεύονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα ούρα βρεφών στα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα σαμπουάν, λοσιόν, πούδρες και άλλα προϊόντα.
«Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι αυτά τα χημικά πιθανότατα υπάρχουν σε προϊόντα που χρησιμοποιούμε συχνά στα παιδιά μας και θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν επίδραση στην υγεία» δήλωσε η Δρ Σίλα Σατιαναραγιάνα, επικεφαλής μικρής μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 173 μωρών από τρεις αμερικανικές πολιτείες, τα περισσότερα ηλικίας 2 έως 28 μηνών.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα επτά φθαλικών ενώσεων σε δείγματα ούρων από πάνες και ρώτησαν τις μητέρες τι είδους βρεφικά προϊόντα είχαν χρησιμοποιήσει το προηγούμενο 24ωρο.
Ένα τουλάχιστον φθαλικό άλας ανιχνεύθηκε σε όλα τα δείγματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ανιχνεύονταν αρκετά περισσότερα. Τα υψηλότερα επίπεδα συνδέθηκαν με τη χρήση σαμπουάν, λοσιόν και πούδρας, ιδαίτερα σε μωρά κάτω των 8 μηνών.
Ανεπαρκή στοιχεία
Αν και η έρευνα πιθανώς θα εντείνει τις ανησυχίες επιστημόνων και γονιών, σαφή δεδομένα για τις επιπτώσεις των φθαλικών ενώσεων προς το παρόν δεν υπάρχουν.
Η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρήση φθαλικών ενώσεων σε παιδικά παιχνίδια, ωστόσο η χρήση τους παραμένει ευρεία σε άλλες χώρες και άλλες κατηγορίες προϊόντων, καθώς έχουν την ιδιότητα να σταθεροποιούν τα αρώματα και να κάνουν τα πλαστικά πιο εύκαμπτα.
Μελέτες σε ζώα αλλά και επιδημιολογικές παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι οι φθαλικές ενώσεις μιμούνται τα οιστρογόνα και προκαλούν μια σειρά από προβλήματα, όπως πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια, ατελή ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και προβλήματα του σπέρματος στα αγόρια.
Η νέα έρευνα εξέτασε μόνο την παρουσία φθαλικών ενώσεων στον οργανισμό των βφερών και όχι τις πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία.