Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

ΔΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ……………………



Το Δάσος είναι ένα πολύπλοκο οικοσύστημα, ένας βιολογικός οργανισμός κοινοβίωσης με φυτά και ζώα που χαρακτηρίζεται από την επικράτηση δέντρων.
Κάθε δασικό είδος έχει τις δικές του απαιτήσεις σε υγρασία, θρεπτικά στοιχεία, κλιματικούς παράγοντες.
Υπάρχει αμοιβαία αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ των φυτών, των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος. Από τις σχέσεις αυτές δημιουργείται μια ισορροπία, που παίζει βασικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία του ευρύτερου περιβάλλοντος.
Το δάσος διαθέτει εσωτερικούς μηχανισμούς αυτορύθμισης των βιοτικών και των αβιοτικών παραγόντων που διαταράσσουν την ισορροπία του. Αν όμως δράσουν εξωτερικοί παράγοντες όπως ο άνθρωπος με τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, την υπερβόσκηση, τις εκτεταμένες υλοτομίες τότε το δασικό οικοσύστημα υποβαθμίζεται.
Η περιοχή στην οποία οι μελετητές του ΓΠΣ Καβάλας οραματίζονται να κάνουν Σταθμό Υπεραστικών λεωφορείων και τι άλλο δεν ξέρουμε, αποτελεί τμήμα ενός Δάσους που αποτελείται από πεύκα, πουρνάρια, λυγαριές, κουμαριές, άγριες βατομουριές, βρύα, τουλάχιστον 15 είδη μανιταριών, αγρία σπαράγγια, καθώς επίσης και ένα μεγάλο αριθμό σπονδυλωτών και ασπόνδυλων ζώων.
Δίνει μια μοναδική ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής αλλά και όλους τους Καβαλιώτες να το περιδιαβούν και να ανακαλύψουν τα μυστήρια και συγχρόνως θαυμαστά της φύσης.
Αποτελεί πνεύμονα ζωής και Ανάπτυξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Αυτά γιατί κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι Δάσος



Καλούμε ανοικτή σύσκεψη φορέων την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 20.30 στο ξενοδοχείο Γαλαξίας προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε αυτή και άλλες που έρχονται απειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: