Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΙΛΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

Πραγματοποιήθηκε στις 9.Φεβρουαρίου 2009 συνάντηση φορέων για την αντιμετώπιση του θέματος που προέκυψε με την πιθανή καταστροφή τμήματος του δάσους του Αγίου Σίλα Καβάλας προκειμένου να γίνει Σταθμός Λεωφορείων.
Στο κάλεσμα των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ για κοινή δράση ανταποκρίθηκαν οι : Βασίλης Λιόγκας (Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας της Δημοτικής παράταξης ΔΑΣ), Ιωαννίδης Ηλίας (Εκπρόσωπος της Δημοτικής παράταξης Νέα Πόλη), Αντωνιάδης Κωνσταντίνος (Νομαρχιακός Σύμβουλος Καβάλας), Εκπρόσωποι από το Αυτόνομο Στέκι Καβάλας, Λαζαρίδου Μέλα (Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 21 Δημοτικού Σχολείου και εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής), Ξανθόπουλος Νικόλαος (Πρόεδρος της Θουκιδίδου Ακαδημίας), Μπακρατσας Κωνσταντίνος (εκπρόσωπος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου), Χατζηιλιάδης Ιορδάνης (εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Καβάλας), Γραβουνιώτη Ελένη (πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου), Γεροστεργίου Κατερίνα (Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας) και αρκετοί πολίτες..
Τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ εκπροσώπησε ο Πασχαλίδης Γεώργιος (Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου).
Οι παρευρισκόμενοι φορείς και πολίτες αφού ενημερώθηκαν για το πρόβλημα, αποφάσισαν να προσπαθήσουν να το δημοσιοποιήσουν σε πολίτες και φορείς της πόλής είτε συλλογικά είτε ο κάθε ένας όπου κρίνει απαραίτητο και να ξαναβρεθούν σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις και την παραπέρα πορεία των ενεργειών τους.
Σαν ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δηλώνουμε ότι:
Η οποιαδήποτε σκέψη για μετατροπή μέρους του Δάσους της περιοχής Αγίου Σίλα Καβάλας (όπως αυτή προτείνεται στο προς έγκριση ΓΠΣ Καβάλας) μας βρίσκει αντίθετους διότι:
1) Παραβιάζεται κατάφορα το Δικαίωμα των πολιτών της Καβάλας σε καθαρότερο περιβάλλον.
2) Παραβιάζει κατάφορα η νομοθεσία, διότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί Δάσος
3) Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη χωρίς να λάβουν γνώση οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καβάλας όλες τις παρατηρήσεις των αρμόδιων οργάνων και χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουν για ποια περιοχή πρόκειται.
4) Η λογική ότι μπορούμε να θυσιάσουμε την ζωή που υπάρχει σ αυτό το δάσος προκειμένου να κατασκευασθεί στην θέση του άλλο ένα τερατούργημα τσιμεντένιο είναι παντελώς αντίθετη με τα σημερινά δεδομένα όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.
5) Η συγκεκριμένη περιοχή εκτός από την υψηλή φυσική και αισθητική της αξία, έχει και τεράστια οικονομική αξία, με αποτέλεσμα να μπαίνουν ερωτήματα για την παραχώρηση αυτής της έκτασης σε μια ιδιωτική εταιρία.
6) Θέση για να γίνει ο συγκεκριμένος σταθμός Λεωφορείων υπάρχει.
7) Ο μελετητής Λαλένης Κωνσταντίνος δηλώνει σε δημοσιεύματα της 10.2.2009 ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου σταθμού ‘δεν είναι απόλυτη αναγκαιότητα’
8) Δεν προβλέπεται πουθενά στην κυκλοφοριακή μελέτη της Καβάλας που ακριβοπλήρωσαν οι Καβαλιώτες, τέτοια κατασκευή.
9) Η παρουσία του εν λόγω σταθμού θα οδηγήσει στην μείωση της αξίας των κατοικιών που βρίσκονται στην γύρω περιοχή με αποτέλεσμα ίσως ο Δήμος Καβάλας να κληθεί να πληρώσει τεράστια ποσά σε δικαστικές διαμάχες εξαιτίας αυτής της μείωσης της αξίας των ακινήτων.

10) Τέλος η καταστροφή αυτού του Δάσους θα αποτελέσει κάκιστο παράδειγμα προς την νεολαία μας και θα οδηγήσει στο να στιγματισθούμε σαν γενιά, για το γεγονός ότι επιτρέψαμε σαν πολίτες να γίνει αυτή η καταστροφή.

Καλούμε όλους του φορείς της Καβάλας αλλά και του κατοίκους της και ειδικότερα την νέα γενιά, να ενώσουν τις φωνές και τις προσπάθειές τους προκειμένου να ελπίζουμε για το αύριο.

1 σχόλιο:

mapysak είπε...

Μήπως οι μελετητές βραβεύτηκαν από τον ΣΕΠΟΧ για τις απίθανες αυτές μελέτες ΓΠΣ…………………τόσο της Καβάλας όσο και της Ξάνθης {Φυσικά οι μελετητές είναι Καβαλιώτες-οι υπόλοιποι δεν παίζουν} και έχουν αγαστή σχέση με το ΤΕΕ !!!!!!
από: mapysak.blogspot.com & sakelion.blogspot.com